Een missiedocument voor Ubuntu NL

Voor de geplande vergadering voor Ubuntu NL, die waarschijnlijk volgend jaar in januari plaats zal vinden, heb ik aangekondigd dat ik van plan ben om met een organisatieplan te komen. Wat ik wil doen is het volgende: voor het begin van december wil ik op deze weblog een eerste concept plaatsen, waarbij ik om commentaar van iedereen die geïnteresseerd is in de organisatie van Ubuntu NL. Tot aan de vergadering zal ik verschillende nieuwe versies publiceren.

Waarom wil ik dit? Omdat het heel belangrijk is voor een groeiende gemeenschap dat de organisatie goed geregeld is. We zijn er de laatste tijd achter gekomen dat we een probleem hebben bij de besluitvorming. Er is geen duidelijkheid wanneer we nou precies een besluit hebben genomen en er is niemand die uiteindelijk echt verantwoordlijk lijkt te zijn voor de staat van Ubuntu NL in het algemeen. Om voor eens en altijd een duidelijke structuur te hebben, een structuur waaraan iedereen zich ook echt gaat houden, wil ik een goed document hebben.

Maar voordat we onszelf goed kunnen organiseren moeten we weten wát we precies willen bereiken. Daarom heb ik, het advies van Jono Bacon‘s ‘The Art of Community‘ (bladzijde 47, als je geïnteresseerd bent) volgend, een eerste, ruwe schets van een missiedocument op onze wiki gezet: http://wiki.ubuntu-nl.org/community/Missie.

Er zijn drie onderdelen, drie vragen die we in het document moeten beantwoorden:

 • Wat is onze missie?
 • Hoe willen we onze missie bereiken?
 • Wat hebben we nodig om onze missie te bereiken?

Ik heb het al een beetje ingevuld op de wiki, maar ik kan en wil het niet alleen doen. Ik vraag iedereen om een stukje bij te dragen. Het missiedocument hoeft niet heel groot en lang te worden, dat willen we juist niet, maar het moet nog wel uitgebreid worden.

Wees niet bang, we kunnen altijd nog punten samenvoegen als ze veel op elkaar lijken, en dingen herstellen vanuit de geschiedenis. Wil je gewoon een reactie achterlaten? Reageer dan op deze blog.

Join the conversation

3 Comments

 1. Ik vind het een goed idee dat je dit opzet. Ook met een duidelijk plan en communitie gericht.
  Ik hoop wel dat mensen het te lezen krijgen, maar ik vermoed dat dat wel gaat lukken (aangezien ik zelf niet eens een LoCo-teamlid ben en het gevonden heb =D)
  Ik moet nog het document gaan doorlezen, en mocht ik suggesties hebben, dan zal ik dat laten weten. =D

 2. Prima dat je naar de organisatie wilt kijken.
  Waarschuwing voor al te groot optimisme.
  Nergens maak je duidelijk dat het met vrijwilligers moet gebeuren.

  1. Misschien is het inderdaad verstandig om dat wel op te nemen in het missiedocument. Ook opdat we dan de mensen eraan herinneren dat het wel allemaal vrijwilligerswerk is.

Leave a comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.