Het verschil tussen een LoCo en een forum

Op dit moment zijn we aan het overleggen hoe we in Ubuntu NL van een gesloten naar een open model kunnen gaan. Op dit moment zijn de overlegfora van het team en de subteams namelijk gesloten. Dit betekent dat de gemeenschap bij geen enkel subteam en bij geen enkele werkgroep mee kan praten, zonder eerst door iemand toegelaten te zijn.

We willen het makkelijker maken voor mensen om mee te helpen en om te zien wat er gebeurt. Want het is eigenlijk te gek dat een lokale gemeenschap voor een opensourceproject bestuurt wordt alsof het een fanforum is. Het zou veel makkelijker moeten zijn om mee te praten, ook al is het niet veel. Dan krijg je sneller mensen die meehelpen naar hun kunnen. Alle kleine beetjes helpen, en iederen moet mee kunnen doen. Dat is wat opensource is, en dat is waar we naartoe moeten.

Het viel me op tijdens het overleg over het voorgaande dat veel mensen het forum van Ubuntu NL gelijkstelden aan Ubuntu NL zelf. Klaarblijkelijk lijkt het forum voor veel mensen zo belangrijk dat ze het gevoel hebben dat het forum alles is. Dat is niet zo, en deze blogpost wil ik aangrijpen om dat te benadrukken.

Laten we eerst eens kijken naar wat Ubuntu NL allemaal doet:

  • Vertalingen
  • Documentatie
  • Releaseparties
  • Ondersteuning op IRC
  • Ondersteuning op een maillijst
  • Ondersteuning op het forum

Dat is meer dan het forum. Sommigen zullen delen hiervan zien als een voortzetting van de forumgemeenschap. Maar besef wel dat een redelijk aantal van de mensen die bijdragen aan Ubuntu NL nauwelijks op het forum komen! Niet iedereen — en daar ben ik één van — vindt een forum een prettige manier om te overleggen. Het vertaalteam gebruikt al tijden een maillijst. Dat heeft echter wel als resultaat dat voor veel mensen ze nogal onzichtbaar zijn.

Als we eens kijken naar de aangeraden gebruiken voor LoCo’s van de LoCo-raad op https://wiki.ubuntu.com/LoCoCouncil/LoCoTeamsBestPracticesandGuidelines dan zien we dat ook weer terug. Je ziet dat het forum één van de manieren is waarop ondersteuning gegeven kan worden. Misschien moeten we ook maar duidelijker het forum losweken van het team zelf. Een appart forumbestuur kan sneller beslissingen nemen en zit dichter op het forum, en het zorgt er bovendien voor dat de rest niet mee hoeft te vergaderen over forumonderwerpen.

Het is zo gegroeid dat veel communicatie over het forum gaat. Jammer genoeg lijken fora te stimuleren om nergens anders dan op het forum te kijken. Veel mensen horen enkel aankondigingen als die op het forum geplaatst worden. Het forum is dus de centrale plek geworden waar mensen van de gemeenschap elkaar ontmoeten. Het totale monopolie dat het forum echter op de communicatie lijkt te hebben schrikt wel mensen af om bij te dragen. Ook ik ben lange tijd niet actief voor Ubuntu NL geweest omdat ik gewoon geen zin had om een forum in de gaten te moeten houden.

Het forum heeft alles een beetje opgeslokt, en samen met dat monopolie is het niet onbegrijpelijk dat mensen soms denken dat het forum alles is. Maar het is wel een verkeerde aanname, en een aanname die mensen weg kan houden. Het forum is één van de manieren om te communiceren, maar er zijn meerdere. Bovendien is het slechts een middel.

Leave a comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.