Nieuwe computer

wat later dan ik dacht maar toch, hij kwam: mijn nieuwe computer.

Doordat de kast die ik wilde kwam de computer in eerste instantie 1,5 week later dan ik eerder had aangekondigd, maar omdat de kast heel moeilijk leverbaar bleek(het was niet eens zeker of hij wel zo komen) kreeg ik van Pim’s PC Shop (waar ik besteld had) een mailtje of ik een misschien een andere kast wilde kiezen. Dat heb ik gedaan, en voor de Asus TA-210 heb ik nu de TaceNS Audeo in de plaats.

Hij kwam uiteindelijk op donderdag 11 januari, meer dan een maand na de bestel datum, 4 december 2006). Zoals ik twee stukken eerder zei, wilde ik Kubuntu installeren.
Dit is het systeem:
Moederbord: Asus Moederbord M2NPV-VM (Socket AM2, nVidia GeForce 6150 + nForce 430)
CPU: AMD CPU Athlon 64 3800+ 2.4 GHz, 1000 MHz, Boxed
Werkgeheugen: Kingston ValueRam 512 MB, PC5300, 667 MHz, KVR667D2E5/512 (2x)
HD: Maxtor Diamondmax 17 160 GB SATA-II
DVD1: Samsung DVD-RW SH-S182D
DVD2: Asus DVD-E616
Voeding: Q-Tec Dual Fan Gold 400W
Kast: TaceNS Audeo

Toen ik Kubuntu wilde installeren, stuite ik op een probleem; de computer bevroor telkens. Ik heb op ubuntuforums.org om hulp gevraagd en op aanraden van iemand daar met de Boot Options noapic en nolapic. Dat werkte niet. Ik dacht eerst dat het iets met SATA te maken had, want voordat ik noapic en nolapic toevoegde aan de Boot Options en splash en quite erbij weghield het opstarten stopte bij ‘ata2: ….’. Na heel veel proberen en denken dacht ik dat het misschien wel eens aan de OnBoard videokaart kon liggen. Daar zijn wel vaker problemen mee in combinatie met X. Ik heb toen geprobeerd  Kubuntu te installeren met de alternate CD(in de text mode). Dat lukte! Ik dacht dat ik eerst nog een workarround moest zoeken voor de video, maar dat hoefde niet. Ik heb nu de officiele nVidia 8xxx driver geïnstalleerd en het werkt nog steeds.
Ik ben nu druk bezig met het inrichten van mijn computer, wat weer iets lastiger is nu ik amd64 draai. Zo heeft de officiele flash-speler geen 64bit versie en de google toolbar ook niet. De computer is nu veeeel sneller, de meeste programma’s lopen direct als je ze opent. Dat mag ook wel, want mijn computer is Vista Premium Ready, en dat vraagt nogal veel.

Ik wacht nu tot Lupine de nvidia-kernel die bij nvidia-glx 97xx hoort online zet, dan kan ik Beryl ook installeren. Tegen die tijd post ik wel een aantal screenshots.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.