Onderwijstijd

Het is de laatste tijd veel in het nieuws geweest. En alhoewel er al heel vaak over gepraat is, vind ik het toch nodig om er zelf ook over praten. Mijn mening zal vast wel eens door een andere gegeven zijn, omdat het ook de zijne is, maar misschien kan je het wel bekijken als een soort petitie; als zoveel mogelijk mensen er over schrijven dan krijgt het meer aandacht en het standpunt wordt serieuzer genomen.

De overheid heeft een tijd terug aangekondigd strenger te gaan controleren of scholen wel aanbieden wat de overheid verplicht stelt. Doen ze dat niet dan moet er een boete betaalt worden. Want, zo zegt de overheid, wij hebben de scholen geld gegeven om les te geven. Wij hebben ze geld gegeven voor een vooraf bepaald aantal uren. Zijn die niet gegeven dan hebben ze dat geld ook niet verdiend, het is bedoeld voor de lessen waar de leerlingen recht op hebben.
Dit neemt echter absurde vormen aan, zoals te zien is bij het Piter Jelles, die 244.000 euro moeten terug moeten betalen aan de overheid. Maar, dan vraag ik mij af, waar moet die school in hemelsnaam dat geld vandaan halen? Ouderbijdrage verhogen? Bezuinigen op materiaal, gebouwen of leraren? Een van de oorzaken van een tekort aan les is een tekort aan leraren. Dat vererger je alleen maar door een boete te eisen. Met welk geld moet de school dan extra leraren aannemen die uitgevallen collega’s vervangen?

Ook andere problemen dienen zich aan. Zo is dit een van de belangrijkste reden waarom leraren amper of niet naar bijscholing kunnen, waardoor de kwaliteit van het onderwijs achteruit gaat. Een school zette 65plussers in om in te vallen voor absente docenten. Ze kunnen niet zo snel aan vervangende docenten komen, wat komt door een gebrek aan geld en leraren, een beroep wat niet zo populair meer is.

Het kan best wel met niet ‘genoeg’ uren zoals een aantal scholen laten zien. Dat is ook het punt van LAKS. Ze willen af van het verplichte aantal uren dat scholen per jaar moeten maken. Het gaat om nu veel te veel om kwantiteit, terwijl kwaliteit veel en veel belangrijker is. Wat heb je eraan om in een lokaal te zitten in het bijzijn van iemand met een bevoegdheid, maar die zelf ook niet weet wat je het beste kunt doen? Geef het geld voor die uren en administratie van onderwijstijd en boetes uit aan wat nuttigers! Want zeg nou zelf, betere, nieuwe methodes, betere begeleiding voor mensen die moeilijk en juist erg makkelijk kunnen leren, materiaal en leraren zijn toch veel beter dan een klas kauwgom laten schrapen in het bijzijn van een onderwijsassistent.
Dus, teken de petities op stop1024.nl en de website van de onderwijsbond!  Laat je school aansluiten bij het Bewust Kiezen voor Kwaliteit platform! Want op deze manier maak je scholing niet beter, je helpt alleen scholen nog meer naar beneden.

Leave a comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.