Onduidelijkheid LoCo-contact Ubuntu NL

Sinds het mislukken van de eerste herkeuring van Ubuntu NL en het feit dat de gemeenschap pas daarna in de gaten kreeg dat er een herkeuring plaats had gevonden, hebben voor enig onrust gezorgd in de Ubuntu NL gemeenschap.

Op dit moment is het probleem voor Ubuntu NL nog groter geworden, want de LoCo-raad is maar niet in staat om ons LoCo-contact, Dennis Kaarsemaker, te bereiken. Zelf hebben wij ook pas deze week voor het eerst in maanden weer zeer kort contact gehad met Dennis, toen een teamlid snel met hem belde.

In dit bericht wil ik de onduidelijkheid wegnemen die er op dit moment is door uit te leggen wat er gebeurd is, te vertellen wat er gedaan is en te zeggen wat we van plan zijn.

Want waarom is er nou eigenlijk een herkeuring? Een tijd geleden is het beleid ingevoerd om elke lokale gemeenschap om de twee jaar opnieuw te keuren. Dit om te verzekeren dat het niveau nog steeds hoog genoeg is en dat het team nog steeds de officiële status verdient. Dennis is Ubuntu NL zo vroeg in de geschiedenis van Ubuntu begonnen dat het nog nooit gekeurd is.

De herkeuring op 20 juli (logbestanden) was dus de eerste keuring die Ubuntu NL onderging en hij mislukte, niet omdat de LoCo-raad Ubuntu NL erg slecht vond, maar omdat er niet genoeg documentatie was. Voor een herkeuring moet een LoCo-team een wikipagina aanmaken met daarop informatie over hetgeen er sinds de vorige keuring gedaan is. Onze pagina was slecht. Er stond veel te weinig op, en het gaf ook niet alle informatie die gevraagd werd. Dat was ook niet zo vreemd, want de pagina is pas vlak voor de vergadering aangemaakt. Ter vergelijking wil ik even wijzen op de pagina van Nicaragua.

In de vergadering van 20 juli is niet besloten om Ubuntu NL de officiële status af te nemen, maar om ons nog een kans te geven. Er zou een vervolgafspraak gemaakt worden voor augustus of septemeber. Dat werd september en oktober, en nu is het al 29 oktober. Dat is niet omdat de LoCo-raad zijn werk niet doet, of niet probeert om tot een afspraak te komen. Dat is omdat het de LoCo-raad maar niet lukt om met ons LoCo-contactpersoon, Dennis, in contact te komen. Een LoCo-contactpersoon is verantwoordelijk voor het contact tussen een LoCo-team en de LoCo-raad en de internationale gemeenschap.

Ik wil eerst heel duidelijk maken dat ik vind dat we Dennis dankbaar moeten zijn voor zijn vele werk voor Ubuntu en Ubuntu NL. Hij heeft de lokale gemeenschap opgericht en opgebouwd. Dat is niet makkelijk werk, en het kan soms erg frustrerend zijn om een groep op te bouwen vanaf te grond. Daarnaast heeft hij ook bijgedragen aan de infrastructuur van niet alleen Ubuntu NL, maar ook Ubuntu. Echter, als teamleider heb je ook de verantwoordelijkheid om op te stappen wanneer je geen tijd meer hebt. Gezien de totale afwezigheid van Dennis de afgelopen maanden, zo niet jaren, is hier iets misgegaan. Dat had anders gemoeten.

Dennis heeft wel al verschillend keren, waaronder op de wikipagina die geschreven is voor de herkeuring, gezegd dat hij een vervanger zoekt voor zijn rol als LoCo-contact. Echter, het is er nooit toe gekomen dat hij een vervanger heeft uitgekozen, of überhaupt direct aan de gemeenschap heeft meegedeeld dat hij naar iemand zocht.

Ondertussen moet er nog wel steeds een herkeuring geregeld worden. Ik ben nu in Orlando, Florida, waar net de Ubuntu Developer Summit is afgesloten, en ik heb hier onder andere kort over onze situatie gesproken met Laura Czajkowski, een lid van de LoCo-raad. Zij liet me weten dat het geduld van de LoCo-raad niet eindeloos is. Er was nog steeds geen bericht van Dennis en wanneer er niet snel een bericht zou komen, dan laten we de LoCo-raad geen andere keus dan Ubuntu NL af te keuren.

Toen ik dat hoorde heb ik het snel gemeld op het forum en zijn we gaan proberen om contact op te nemen met Dennis. Uiteindelijk heeft Ronnie donderdag kort met Dennis gebeld. In dat bericht is afgesproken dat Dennis eerst met Sebastian zou bellen en daarna de LoCo-raad en mij zou gaan mailen om de positie van LoCo-contact aan mij over te dragen, in lijn met hetgeen besloten is op de vergadering van 10 oktober.

Wanneer dat geregeld is dan zal ik zo snel mogelijk proberen om een afspraak te maken voor de herkeuring. Ik zal proberen dit zoveel mogelijk te doen in overleg met de gemeenschap, zodat er mensen bij kunnen zijn die dat willen. Met onze mooie herkeuringspagina denk ik dat we er zeker wel door kunnen komen.

Het heeft dus allemaal veel te lang geduurd. Om te voorkomen dat het nog veel langer gaat duren heb ik een aantal deadlines gesteld, in deze blogpost: wanneer ik morgen aan het eind van de middag(Nederlandse tijd) nog steeds niks van Dennis gehoord heb dan stuur ik hem nog één e-mail. Wanneer aan het eind van zondag ik dan nog steeds niks gehoord heb zal ik contact opnemen met Sebastian – de andere admin van het Launchpad-team – en aan hem vragen het te regelen. (Wanneer dat ook niet lukt is er altijd nog de mogelijkheid om te vragen aan de Launchpadbeheerders om het in de database aan te passen.)

Er is geen reden voor paniek of onrust. Het is vervelend wat er gebeurd is en dat alles zo lang moest duren, maar er is licht aan het eind van de tunnel. Nog even en we kunnen weer opnieuw beginnen, en ik hoop dat we nog veel positief nieuws van Ubunt NL gaan horen. De schouders eronder mensen, we hebben al bewezen dat we iets moois kunnen, laten we dat voortzetten!

Join the conversation

2 Comments

  1. Bewonderenswaardig Sense voor de manier waarop je dit oppakt:, vooral de ¨poging¨ om de rust te bewaren is knap te noemen.
    Ik hoop dat je i.s.m met de community Ubuntu NL zult slagen in deze ¨missie¨

  2. Je brengt het hier goed onder woorden. Ondanks alle waardering voor het werk dat Dennis heeft gedaan is het tijd dat het stokje wordt overgedragen. Zelf ben ik wel verrast door de lauwe reactie over een mogelijk dreigend verlies van de LoCo-status die in het forum ook lees. Je houdt goed vol. Succes.

Leave a comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.