OpenID

Toen ik mijn dagelijkse portie ICT nieuws aan het lezen was op Tweakers.Net las ik iets over OpenID. Nieuwsgierig ging ik op zoek naar meer informatie. Het bleek een soort .NET passport, te zijn, maar dan zonder een commerciële eigenaar. Je maakt op de server van een aanbieder(je kan zelf ook een server opzetten) een account aan en daarmee kan je inloggen op elke website die OpenID gebruikt/aanbied. Je vult je eigen URL in en wordt dan naar een webpagina doorgetuurd van de aanbieder, waar je inlogt met je gebruikersnaam(al ingevuld(onderdeel van de URL)) en wachtwoord. Eventuele extra informatie(nickname, e-mail adres, etc.) wordt gevraagd. Daarna word je weer teruggestuurd naar de pagina waar je was en ben je ingelogd. Ik heb zelf vor de aanbieder MyOpenID gekozen, omdat die me het betrouwbaarst leek en volgens mij de meeste functies(ook voor webmasters) aanbood. Je kan meerdere “profielen” binnen je account aanmaken, zodat je uit een afrol menu snel de juiste persoon kan kiezen.

Het lijkt mij erg handig, maar op dit moment wordt het nog niet erg vaak/veel gebruikt. Ik hoop dat het in de toekomst vaker voorkomt(er is ergens een phpBB plugin, maar die is nog aplha, de Wiki plugin is al verder).

Ik ga proberen het op mijn websites ook toe te passen, maar dan wil ik wel eerst weten hoe het zit met bestaande gebruikers en gebruikersrechten.

One thought on “OpenID”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.