Organisatievoorstel voor Ubuntu Nederland: stand van zaken, implementatieplan

We zijn op het forum nu druk bezig met het discussiëren over de implementatie van het organisatievoorstel. We zijn overeengekomen dat we het organisatievoorstel 0.3 niet helemaal schrappen, maar dat we eerst nog eens goed gaan kijken naar de bezwaren die er nog zijn. Daarna gaan we over op de implementatie.

Ik heb hierover net twee forumonderwerpen gepubliceerd op het Ubuntu NL Forum. Om een zo’n breed mogelijk publiek te bereiken heb ik ze gekopieerd en hieronder geplakt.

Belangrijk: voorlopige plannen implementatie organisatievoorstel

Uit een ander, nog steeds actief onderwerp in ditzelfde subforum is een plan voortgekomen voor het aanpakken van de implementatie van het organisatievoorstel, nadat er voldoende naar de bezwaren gekeken is. Omdat niet iedereen dat onderwerk volgt, leek het mij goed een aparte aankondiging te maken.

We houden het meeste bij op de wiki. Het overzicht hiervan staat op http://wiki.ubuntu-nl.org/community/OrganisatieVoorstel. Hier is ook een samenvatting en een organogram van organisatievoorstel 0.3 te zien.

Morgen, 3 februari, zal er om 19.30 een vergadering zijn in #ubuntu-nl-meeting waarop we de plannen die ik in dit onderwerp noem, en de bezwaren tegen het organisatievoorstel zoals dat er nu ligt, gaan bespreken. Agenda: http://wiki.ubuntu-nl.org/community/OrganisatieVoorstel/IRCmeeting.

Bezwaren en suggesties worden bijgehouden op http://wiki.ubuntu-nl.org/community/OrganisatieVoorstel/BezwarenEnSuggesties. Het staat iedereen vrij hier punten aan toe te voegen, maar beperk je a.u.b. tot de algemene lijnen, en tot zaken die niet al uitvoerig besproken en afgedaan zijn.

Volgende week donderdag 10 februari zullen we tijdens de reguliere maandelijkse vergadering definitief kunnen beslissen over de implementatie, zo hoop ik.

Vergeet ondertussen niet om stemrecht aan te vragen wanneer je meent dat je daar recht op hebt!

Belangrijk: het verkrijgen van stemrecht voor de volgende

Beste mensen,
We gaan nu bezig met het plannen van de invoering van de nieuwe organisatie. Hoewel we nog kijken naar eventuele bezwaarpunten, zijn we ook al bezig met het vaststellen van de mensen met stemrecht (actief en passief kiesrecht). Normaal zou dit op een andere manier verleend worden, maar omdat het de eerste keer is hebben we te maken met een grote groep en kunnen we de geplande methode niet gebruiken. Daarom gebruiken we een andere manier.

Iedereen die meent dat hij of zij voldoet aan de eisen voor stemrecht wordt opgeroepen zijn of haar naam, met link naar een Launchpad-profiel, aan de tabel op de wiki-pagina OrganisatieVoorstel/VoorstelStemgerechtigden toe te voegen.

Weet je iemand die ook recht hierop zou kunnen hebben? Plaats die persoon dan ook op de lijst! We willen zoveel mogelijk personen die in aanmerking komen bereiken om te zorgen dat we voor de eerste verkiezingen genoeg kandidaten en kiezers hebben.

Niet iedereen op de lijst krijgt ook stemrecht, er wordt gecontroleerd of de mensen op de lijst voldoen aan de eisen. Voeg daarom ook een korte motivatie toe voor elke persoon in de tabel, dat maakt het controleren makkelijker. Wie dit precies gaan controleren is nog niet zeker, dat wordt of morgen – tijdens de extra vergadering – of volgende week donderdag 10 februari tijdens de reguliere maandelijkse vergadering, besloten. Ik verwacht dat het over twee weken klaar is of klaar wordt gemaakt.

Voeg jezelf dus vooral toe, als je meent recht te hebben op stemrecht! Ben je niet helemaal zeker, voeg jezelf toch toe, dan kun je altijd nog zien of je het krijgt of niet. Stemrecht is er voor iedereen die gedurende een langere periode naar draagkracht goede bijdragen heeft geleverd aan Ubuntu Nederland en de gemeenschap daaromheen.

Join the conversation

6 Comments

 1. Het stemrecht wat je hier voorsteld is dus echt een lachertje.

  Het zou realistischer en fatsoenlijker zijn als ieder lid van ubuntu-nl stemrecht zou krijgen, evt met een beperking van bv minstens een jaar lid op het forum of irc.

  Dit bewijst maar weer eens dat ubuntu-nl de weg volledig kwijt is.

  1. Het lastige van het geven van stemrecht is het bepalen wie je het toekent. Jij zegt bijvoorbeeld dat ieder 'lid' van Ubuntu Nederland stemrecht zou moeten krijgen. Maar wat zijn dat, leden van Ubuntu Nederland? Ik heb er nog nooit van gehoord. Ook is het stellen van eisen als forumlidmaatschap niet handig, want dan sluit je mensen buiten die niet op het forum actief zijn, maar daarbuiten wel veel bijdragen aan Ubuntu Nederland.

   Om toch niet zomaar iedereen stemrecht te verlenen heb ik de bovenstaande criteria voorgesteld. Deze zorgen ervoor dat je toch wat bij moet hebben gedragen aan de gemeenschap voordat je mee kunt beslissen. Iedereen mag meedenken, maar uit ons meritocratisch uitgangspunt volgt dat je eerst iets moet hebben laten zien voordat je ook mee mag beslissen. Ik geloof dat deze methode het best hiermee rekening houdt.

   Waarom is Ubuntu Nederland hierdoor de weg kwijt? Ik vind het voorstel niet echt lijken op een stuurloos gebeuren, het zorgt juist voor structuur en duidelijkheid. Iedereen die constructief bijdraagt en de geest van de 'Code of Conduct' onderschrijft is welkom.

 2. " Maar wat zijn dat, leden van Ubuntu Nederland? Ik heb er nog nooit van gehoord. " misschien moet je dan toch wat vaker het forum bezoeken ……….

  1 zie oa het topic " organisatie voorstel Ubuntu Nederland ", daar wordt nog al eens over de LEDEN gesproken

  2 onder iedere avatar, behalve bij teamLEDEN staat lid

  en zoals je hebt kunnen lezen heb ik forumLIDMAATSCHAP als VOORBEELD genomen

  1. Ik ken het onderwerp 'Organisatievoorstel voor Ubuntu Nederland' erg goed, ik ben het zelf begonnen. We spraken daarin misschien wel over 'teamleden', maar het zogeheten 'Ubuntu NL Team' is een wanstaltig gedrocht van een organisatievorm dat ik liever zo snel mogelijk zie verdwijnen, omdat het zorgt voor een grens tussen de gemeenschap en de organisatie van Ubuntu Nederland. Er zou helemaal geen onderscheid moeten zijn hiertussen, de organisatie zou een integraal onderdeel moeten vormen van de gemeenschap. Ik heb hier al eerder over geschreven: http://sensehofstede.nl/het-belang-van-een-op-bij

   In het organisatievoorstel is het principe 'Ubuntu NL Team', en het bijbehorende 'teamlidmaatschap' dan ook verdwenen.

   Er is niks speciaals aan mensen die op het forum onder hun naam 'Lid' hebben staan, dat is enkel de standaard titel voor forumleden. Maar forumlidmaatschap is geen goed criterium, zoals ik al eerder zei.

   1. " We spraken daarin misschien wel over 'teamleden'," er wordt in dat topic over " leden " gesproken.

    " Maar forumlidmaatschap is geen goed criterium " nee, een paar man laten beslissen wie er wel of niet mag stemmmen is een goed idee …….
    Om eerlijk te zijn, ik kan me echt niks slechters voorstellen.

    1. Soms kom je bij een punt vanaf waar het niet meer mogelijk is dat alles door iedereen gedaan wordt. Vanaf dat moment moet je bepaalde taken aan mensen toe gaan vertrouwen. Vertrouwen, ja. Wanneer er geen vertrouwen mogelijk is, dan kunnen we maar beter stoppen.

Leave a comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.