Overstappen naar KDE op Ubuntu, een verslag van een GNOME gebruiker.

Omdat ik veel had gelezen over KDE, omdat Linus Torvalds zei dat KDE veel beter zou zijn, en veel andere mensen ook, wilde ik KDE wel een uitproberen.

De installatie ging heel simpel, ik installeerde kubuntu-desktop en alle benodigeheden werden binnengehaald. Daarna heb ik nog kde-devel geïnstalleerd en wat andere pakketten. Toen alles gedowload en geïnstalleerd was kon ik beginnen. Tijdens de installatie was door debconf gevraagd of ik kdm als standaard login manager wilde gebruiken, waar ik ja op antwoorde om ook dat eens te bekijken. Wat meteen al opviel was het blauw, kdm(wat langzamer laadde dan gdm), het splashscreen en de dekstop zelf waren blauw en bloated. Ik houd daar niet zo van, maar KDE moet erg goed te configureren zijn, en er is veel te vinden qua eye-candy op het internet.
Als je voor de eerste keer opstart(als nieuwe gebruiker) start KPersonalizer op waarmee je een paar basis dingen kan instellen.
KDE voelde gelijk goed aan, alhoewel het eerst wel even wennen was. Het eerste wat ik ging doen was opzoek gaan naar thema’s. Ik vond na kort zoeken deze twee pagina’s:

www.kde-look.org
themes.freshmeat.net

Het was wel even zoeken naar hoe je thema’s moet installeren, wat in GNOME, volgens mij, makkelijker gaat. Er is heel veel in te stelllen, maar je moet wel erg zoeken. Bij sommige dingen wist ik niet meer waar ik ze terug kon zetten.
Kate is de ingebouwde teksteditior, een soort Gedit, maar dan veel geavanceerder, wil je een wat simpelere text-editor, dan heb je KEdit, die weer iets minder kan dan Gedit. AmaroK is heel erg goed, de speellijsten en collecties zijn erg handig te beheren en als er een nieuw nummer komt, dan komt er linksboven een bericht die niet alleen handig is, maar ook mooi. Voor AmaroK is op kde-look.org ook veel te vinden. Omdat ik Thunderbird gebruik heb ik KOrganizer nog niet kunnen testen, maar ik heb het wel even doorgekeken, en het heeft zo op het eerste gezicht wel iets van Evolution.

Ik vind Konqueror beter dan Nautilus, maar het jammere is dat ze met Konqueror alles schijnen te willen doen. Als je een plaatje wil bekijken in een groter formaat en het opent, opent het in hetzelfde venster, in tegenstelling tot bij GNOME. Wat Konqueror wel weer voor heeft zijn de tabladen, waar je, net als bij de tabbladen bij Gedit/Kate, snel niet meer zonder kunt.
K menu doet erg aan Start denken uit het wel bekende systeem uit Redmond, maar het zit toch iets anders in elkaar. Zo heb je categorieen, waardoor alles makkelijker te vinden is, maar dat heeft GNOME ook. Tussen de startmenu’s van GNOME en KDE zit niet veel verschil, alleen zit bij KDE alles meer in een menu, maar dat wordt waarschijnlijk met KDE4 anders(en in het geval van KDE: beter).

Een ander ding waarom KDE vaak geprezen word, en waar ik net al ook iets over zei, is het configuratiescherm. Alle instellingen bij elkaar. Zoiets is er ook voor GNOME, maar dat is niet meer dan een venster met alle snelkoppelingen naar de beheertools erin. Er is heel veel in te stelling in KDE, en dan heb je ook nog instellingen in Konqueror en als je met de rechtermuisknop klikt op menu’s, applets en meer. Het is erg handig dat er zoveel in te stellen in KDE dat het soms verwarrend is, maar ook weer handig, omdat je bijna alles van KDE naar je wensen kan aanpassen.

Wat ik ook weer goed aan KDE vind is dat KDE zo goed GTK+ programma’s ondersteund. Ik had gtk2-enginges-qt-{nogwat) en gtk2-engines-pixmap-qt al een keer eerder geinstalleerd en alle GTK programma’s werkten goed, wat je niet van QT programma’s onde GNOME kan zeggen.

Als je over icoontjes op het paneel gaat komen er grote, duidelijke tooltips te voorschijn.
Ik denk dat KDE, mede door de duidelijke, grote text, beter geschikt is voor slechtzienden.

Ik ben ‘verkocht’. Ik ga vanaf nu KDE gebruiken, mede door dat er zo veel programma’s en documentatie voor beschikbaar is. Wat wel weer jammer is, is dat bij de Ubuntu documentatie bijna alles voor GNOME is, wat eigenlijk logisch is, omdat Ubuntu bedoeld is voor GNOME.
Als je begint zou ik toch voor Ubuntu gaan, omdat je anders om komt in de configuratie schermpjes en je eerste ervaring met Linux zal waarschijnlijk niet positief zijn.
Ben echter niet vies van wat configuratie, ben je wat meer ervaren, wil je meer mogelijkheden en/of wil je zoveel mogelijk controle over je systeem, dan zou ik KDE gebruiken.

Mijn nieuwe computer komt vandaag of morgen aan en dan kan ik een schone installatie doen met Kubuntu, zodat de menu’s weer opgeschoond zijn en ik weer opnieuw kan instellen, nu ik wat meer ervaring heb met KDE. Het enige wat ik nog zoek is ene goeie FTP client, want ik gebruik nu nog GFTP, maar dat is verschrikkelijk wrak en onstabiel, en bovendien een GNOME programma.
Klik hier voor screenshots van de standaard KDE.

One thought on “Overstappen naar KDE op Ubuntu, een verslag van een GNOME gebruiker.”

  1. Zopas per Google (“KDE FTP”) op uw site gekomen en uw verslag “Overstappen naar KDE op Ubuntu, een verslag van een GNOME gebruiker” gelezen. Mijn bevindingen zijn zo goed als helemaal dezelfde.
    Ik ben met Ubuntu (Gnome) begonnen dit voorjaar. Na een maand gebruik en veel goeie dingen te lezen over KDE, heb ik KDE er bovenop geïnstalleerd. Het was even wennen maar al heel snel had het mij in z’n greep. Ik hou ervan om O.S. en software diepgaand te configureren. Bij KDE zit je daarvoor gebeiteld. Wat je wel hebt met een KDE bovenop Ubuntu geïnstalleerd, is dat je Linuxbox eigenlijk doorspekt zit met zowel Gnome als KDE applicaties. Dat is niet zo erg, maar doet wat rommelig aan. Er zijn methodes om daarvan af te raken, maar ik laat het even zo. Tot aan de eerstvolgende nieuwe Kubuntu-versie experimenteer ik lekker verder. Intussen is het systeem helemaal geconfigureerd onder KDE. Maar bij wijze van grote oefening, ben ik ook van plan om bij de volgende Kubuntu-versie het hele ding eens van nul opnieuw te installeren, “for real”. Dan wordt het een puur KDE systeem.
    Ik zie mij niet meer terugkeren naar Gnome, al heeft Gnome ongetwijfeld zijn verdiensten. Persoonlijk houd ik meer van de KDE aanpak.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.